top of page
Search

Gebelik Öncesi Sağlık

Updated: Mar 4, 2023

Sağlıklı kadınlarda ise gebelik öncesinde aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir: Sigara içiliyorsa bırakılmalıdır.


Gebeliğe ideal kiloyla başlamak için aşırı kilolu anne adaylarının kontrollü bir şekilde kilo vermeleri gebelik sırasında ortaya çıkabilecek bazı istenmeyen durumların (ör. Tansiyon yükselmesi, ve gebelik şekeri vb) önüne geçilmesi yönünden önemlidir.


Gebelik öncesinde Kızamıkçık,Hepatit B taraması ve kan sayımı yapılmasında yarar vardır. Kızamıkcık enfeksiyonu geçirmemiş veya daha önce aşılanmamış olan anne adaylarının aşılanması önerilmektedir.


Ailesinde kalıtsal hastalık hikayesi olan veya bu hastalıklar için taşıyıcı olan kadınların eşleri ile beraber değerlendirilmeleri ve genetik danışmanlık almaları gerekir.Her gebenin kullanması gereken folic asıt preperatlarını ailelerinde veya bir önceki gebeliklerinde beyin sinir sistemi anomalisi bulunan hastaların gebelik öncesi başlamaları mutlaka gerekmektedir.

Gebeliğin ilerleyen aylarında diş ve dişeti üzerindeki olumsuz etkileri iyi bilinmektedir. Bu nedenle anne adayları diş kontrolünü ihmal etmemeli, var olan diş sorunları gebelik öncesinde giderilmelidir. Gebelik sırasında da düzenli diş kontrolleri yapılmalıdır.


Gebelik ilerleyip bebek kilosu arttıkça anne adayını en çok rahatsız edebilecek sorunlar arasında hemoroid( basur) vardır. Gebelik öncesinde bu tür sorunlar yaşayan anne adaylarının gebe kalmadan önce tedavilerini tamamlamaları önerilmektedir.


Hayatınızın en güzel ve en heyecanlı deneyimlerinden birine hazır olun. Gebelik fizyolojik bir olaydır ve önemli bir gerekçe olmadıkça birkaç istisna dışında günlük yaşamınızı olumsuz olarak etkilemeyecektir.

Gebelik yaşı son adetten itibaren hesaplanır.Gebeliğin en erken tesbiti düzenli adet gören ve normal zamanında yumurtlaması olan kadınlarda beklenen adetten 2 gün önce ve kan testi ile mümkün olabilmektedir

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Yaz Aylarında Hamilelik

Yaz aylarında hamilelerin en çok merak ettikleri konu deniz ve güneşden nasıl faydalanacakları yada zararlı olup olmadıkları konusudur. Tatil güneş ve deniz konusunda gebeliğin gidişatı oldukça önemli

bottom of page